Qualified Remodeler: Master Design Awards: Whole House

Qualified Remodeler: Master Design Awards: Whole House

Whole House Gold Award: Siegel Residence

A stuffy, outdated 1956 apartment within a landmark Mies van der Rohe designed building in Chicago was completely demolished and redesigned to accommodate a new owner. By taking the 2,100 sq. ft. unit down to its studs and chases, the clients and the designers, SPACE Architects and Planners of Chicago, saw a unique opportunity to reconnect the unit to a Miesian style and vernacular.

With a ribbon of floor-to-ceiling glazing on two sides of the apartment, the decision was made to enclose the building systems in place and use sliding doors to open private spaces to public ones. The new master bedroom now opens on the main living space for the home. Meanwhile secondary bedrooms were reconfigured to make way for a much larger kitchen with east facing views of Lake Michigan. In the end, the space was radically reconfigured and recalls the iconic Farnsworth House in Plano, Ill., and truly connects back to the master who is credited with being the first to say “less is more” . . .